Bezglutenowy sernik z borówkami

by - lutego 28, 2022

Serniki domowe nie są tylko smaczne ale też są bardzo proste. Ten sernik jest bardzo prosty, pyszny oraz bezglutenowy. Jeżeli dodasz erytrytol/ksylitol do sernika zamiast cukru będzie jeszcze fit! Borówki dodają sernikowi jeszcze lepszy smak. 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: tortownicę 26 cm 

Składniki:
  • 1 kg twarogu sernikowego 
  • 4 jajka
  • 250g masła
  • 180g cukru 
  • 140g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250g borówek 
  • Cukier puder 
Sposób przygotowania:
  1. Masło roztopić i przestudzić.
  2. Zmiksować jajka z solą oraz cukrem. Dodać twaróg, roztopione masło, mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy, zmiksować do połączenia się składników. 
  3. Na koniec dodać borówki, wymieszać delikatnie łyżką. Tortownicę wyłóżyć papierem do pieczenia. Przełożyć sernik do tortownicy, wyrównać wierzch. 
  4. Sernik piec przez 20 minut (grzanie góra-dół) w 190 stopniach. Po tym czasie zmniejszyć temperature do 150 stopni i piec przez 30 minut. Zmniejszyć teraz temperaturę do 120 stopni i piec przez ostatnie 30 minut. Po upłynięciu czasu, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego ostygnięcia. 
  5. Sernik posypać cukrem pudrem. 
Smacznego :)


You May Also Like

0 comments