Ciasto z nutellą i piankami

by - lutego 09, 2022

 

Pyszne i bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem nutelli. Ale to nie jest zwykłe ciasto czekoladowe, bo z piankami! Pianki dają ciastu jeszcze lepszy smak! Ciasto jest pyszne, wilgotne, miękkie,  i słodkie… a przede wszystkim bardzo czekoladowe. Te puszyste ciasto z piankami nadaje sie na każdą okazje. Nie wzlekaj tylko wypróbuj, a tego nie pożałujesz.

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: tortownicę 25 cm 

Składniki na ciasto:

  • 250g masła 
  • 250g cukru 
  • 3łyzki kakao 
  • 5 łyżek nutelli 
  • 125ml wody 
  • 4 jajka 
  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 50g pianek 

Składniki na polewę: 

  • 300g czekolady mlecznej 
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Pianki 
Sposób przygotowania: 

  1. Do garnka dodaj masło, cukier, kakao, nutellę i wodę, masę co jakiś czas mieszaj aż uzyskasz jednolitą masę. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Oddziel żółtka od białek. Do wystudzonej masy, dodaj żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Zmiksuj wszystko do połączenia się składników.
  4. Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta.
  5. Zmiksuj, tylko chwilę na najniższych obrotach miksera. 
  6. Pianki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta.
  7. Ciasto przełóż do tortownicy (25cm) wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą.
  8. Piecz w temperaturze 180 stopni, około 1 godzinę.
  9. Po wystudzeniu ciasta, przekrój górę ciasta. (Z góry ciasta możesz zrobić cake pops)
  10. Czekoladę razem z olejem kokosowym rozpuść do jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną polewę wylej na ostudzone ciasto. Na górę połóż pianki.

Smacznego 😋 


You May Also Like

0 comments