Seromakowiec

by - grudnia 27, 2021

 


Seromakowiec na kruchym spodzie. Jeżeli lubisz i sernik i makowiec ale nie wiesz na co się zdecydować to mam rozwiązanie, zrób seromakowiec, jest pyszny i to jest idealne połączenie sernika i makowiec Seromakowiec warto zrobić, nie tylko na święta :) 

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 40 min  
Liczba porcji : forma 24 x 34 

Składniki na ciasto kruche:
  • 320 g mąki pszennej
  • 200g masła do pieczenia 
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
Sposób przygotowania:
  1. W dużej misce umieść razem: mąkę pszenną, cukier puder, żółtka (białka zostaw do masy serowej), zimne masło, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. 
  2. Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić szybko. I uformuj w kulę i schłódź na 30 min w lodówce. 
  3. Całym ciastem wypełnij dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto po całej powierzchni nakłuć widelcem. 
  4. Formę ze spodem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z grzaniem góra/dół. Piecz  do 15 minut.
Składniki na masę serową:
  • 1 kg półtłustego lub tłustego twarogu lub sera twarogowego mielonego
  • 4 jajka
  • 2 białka 
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 
  • 100 g masła 
  • 150 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
  1. Aby zrobić masę serową wystarczy zmiksować na gładko wszystkie składniki. W dużej misie miksera umieść dwukrotnie lub trzykrotnie zmielonego półtłustego lub tłustego twarogu. Wbij jajka oraz dodaj dwa białka, które zostały z ciasta kruchego na spód. 
  2. Wsyp cukier puder oraz jeden budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru. Na koniec dodaj jeszcze miękkie masło. 
  3. Wszystkie składniki miksuj kilka minut, aby powstała idealnie gładka masa serowa. 
Składniki na masę makową:
Sposób przygotowania:
  1. Formę z podpieczonym spodem wyłóż najpierw całą masę makową. Po wyrównaniu powierzchni masy wykładasz kolejno masę serową. 
  2. Formę z seromakowcem umieść troszkę niżej niż na środkowej półce piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Ciasto piecz tak około 70 minut, do delikatnego zarumienienia się z wierzchu. 
  3. Przestudzoną/zimnym seromakowiec udekoruj lukrem lub roztopioną czekoladą. 
Smacznego 😋



You May Also Like

1 comments