Risalamande - duński świąteczny deser

by - grudnia 24, 2021

Risalamande to duński tradycyjny świąteczny ryż na mleku z sosem wiśniowym. Jest naprawdę pyszny i aromatyczny. Prosty w przygotowaniu i jest idealny na świąteczne przekąski. 

Całkowity czas przygotowania: 4 godz.     
Ilość porcji:

Składniki:
  • 1 litr mleka 
  • 180 g ryżu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 70g erytrytolu/cukru
  • 100g migdałów
  • 1 szczypta soli
  • 400 ml śmietanki kremówki
Sposób przygotowania:
  1. Do rondelka włożyć mleko i ryż, i powoli zagotować, cały czas mieszając.
  2. Zmniejszyć ogień do następnego najniższego płomienia. Mieszać przez kilka minut i nałożyć pokrywkę.
  3. Do rondelka wsypać cukier, cukier waniljowy i wymieszać. Gotować ryż na wolnym ogniu przez 45-50 minut, regularnie mieszając, aż ryż będzie pyszny i miękki.
  4. Włożyć migdały do ​​miski i zalać wrzątkiem. Namoczyć przez 10 minut, odlać wodę i ponownie zalać wrzątkiem i odstawić na 2 minuty. Odlać wodę.
  5. Do ryżu dodać posiekane migdały i sól, odstawić risalamande do całkowitego ostygnięcia w lodówce przez kilka godzin lub do następnego dnia.
  6. Przed podaniem - Śmietanę ubić na puszystą bitą śmietanę i dodać ją do risalamande.
Smacznego :) 

You May Also Like

0 comments