Gwiazda z nutellą

by - grudnia 20, 2021

Upiecz swoją własną  gwiazdę z nutellą na wigilię! To jest idealny deser po kolacji wigilijnej. Ta gwiazda nie jest tylko pyszna ale też bardzo piękna, powiem szczerze: ta gwiazda smakuje niebiańsko. Musisz wypróbować ;) 

Całkowity czas przygotowania:
3 godziny 
Ilość porcji: 1 gwiazda 


Składniki:
  • 50g masła
  • 200 ml mleka
  • 50g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 200g mąki pełnoziarnistej 
  • około 300g mąki pszennej
  • około 350g nutelli
Sposób przygotowania:
  1. W rondelku rozpuścić masło i dodać do tego mleko. Wlać następnie to do miski i rozpuścić w niej drożdże. Dodać sól, cukier i jajka.
  2. Najpierw do płynu dodać mąkę pełnoziarnistą. Następnie dodawać po trochu mąkę pszenną i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i giętkie. Ciasto pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godz.
  3. Ciasto  położyć na posypanym blacie mąką. Podzielić ciasto na cztery równe części. Zawinąć każdy kawałek w kulkę i rozwałkować jak pizzę. Wyciąć ciasto za pomocą talerza tak, aby miał średnicę ok. 25 cm. Powtarzać, aż będą cztery „ciasta do pizzy”.
  4. Położyć jeden z spodów na kawałku papieru do pieczenia. Nasmarować spód warstwą nutelli. Teraz położyć kolejny spód i posmarować nutellą. Powtarzać z trzecią warstwą i umieścić ostatnie ciasto na warstwie nutelli.
  5. Umieścić szklankę o średnicy ok. 5 cm w środku ciasta. 
  6. Teraz wyciąć ciasto jak na tort z zewnętrznej krawędzi szklanki. Trzeba mieć w sumie szesnaście części.
  7. Teraz okręcić szesnaście kawałków dwa razy wokół każdego. Najpierw kawałek skręcony w prawo, potem kawałek skręcony w lewo. Podnieść końce kawałków ciasta po dwa, aby uformować piękną gwiazdę.
  8. Tak przygotowaną gwiazdę pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. 
  9. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Posmarować jajkiem i piec przez ok. 15 min., aż gwiazda się zarumieni.
Smacznego:)

You May Also Like

0 comments