Sernik dyniowy

by - grudnia 05, 2021

 

Pyszny sernik dyniowy na spodzie czekoladowym o smaku brownie, pyszności. Ten sernik jest idealny na wykorzystanie dyni. Ten sernik jest lekki, pyszny i dyniowy. A do tego ten smak czekoladowy, naprawdę jest pyszny, polecam go!

Całkowity czas przygotowania: 7-8 godzin 
Ilość porcji: Tortownica 26cm 

Składniki na spód czekoladowy:

  • 200g masła
  • 200g gorzkiej czekolady 
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 1/4 łyżki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C. Tortownicę natłuśc masłem, odstaw.
  2. Do  garnka włóż czekoladę oraz masło i  na małym ogniu mieszaj od czasu do czasu. Jak czekolada z masłem całkowicie się roztopią, odstaw masę do ostygnięcia.
  3. Ubij jajka z cukrem. 
  4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wcześniej przygotowaną masę czekoladową, wymieszaj do połączenia się składników. Ciasto przełóż do tortownicy, piecz spód przez 25 min (160°C). Ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw. 
Składniki na masę serową - dyniową:
  • 400g puree z dyni*
  • 50g masła
  • 700g twarogu z wiaderka 
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 80g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
Sposób przygotowania:

*purre z dyni : Wystarczy pokroić dynię na kawałki, ułożyć dynię na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia. Lekko skropić oliwą z oliwek i włożyć do nagrzanego piekarnika w 185 stopni, piec przez ok. 30 min do jej miękkości. Po przestudzeniu obrać dynię ze skórki i zblendować na gładkie puree za pomocą blendera. 
  1. Do garnka włożyć puree z dyni, masło, podgrzewać, następnie zmiksować stopniowo zwiększając obroty.
  2. Dodać twaróg, cukier waniliowy, cynamon i cukier, wymieszać. W tym czasie dodawać stopniowo jajka, mieszać, aż do momentu uzyskania gładkiej masy.
  3. Rozgrzewać piekarnik do temperatury 180°C.
  4. Ciasto przelewać na wcześniej upieczony spód, piec 15 min (180°C). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec 90-95 min (120°C). Upieczone ciasto pozostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do całkowitego ostudzenia. Można podawać z bitą śmietaną. 
Smacznego 😋

You May Also Like

1 comments