Bezglutenowe fit ciasto

by - lutego 21, 2022

Bezglutenowe ciasto to super pomysł na proste i bardzo pyszne ciasto bez dodatku cukru. Ciasto kruche rozpływa się w ustach. Ciasto jest miękkie i delikatne na kruchym spodzie oraz kruszonką. A w środku lekki posmak prażonych jabłek, no i ta beza. Te ciasto pyszne i zdrowe ciasto :)

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 
Ilość porcji: forma 18x28cm 

Składniki na ciasto kruche:
  • 225g mąki bezglutenowej 
  • 225g mąki kukurydzianej 
  • 6 łyżek erytrytolu 
  • 250g masła 
  • 5 żółtek 
  • 1 łyżeczka sody 
Sposób przygotowania:
  1. Oddziel żółtka od białek (białka zostaw do bezy). Do miksera przesiej mąkę bezglutenową oraz mąkę kukurydzianą, dodaj erytrytol oraz sodę.
  2. Następnie dodaj posiekane masło. Wbij żółtka i zacznij miksować i wyrabiać ciasto aż powstanie drobna kruszonka.
  3. Uformuj dwie kule (jedną większą, a drugą mniejszą, zawiń w folię i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
  4. Większą część ciasta wyłóż na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz spód ciasta przez 15 minut w temp. 180 stopni.
Składniki na beze:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 125g erytrytolu
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
  1. Białka ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Dodaj erytrytol, nadal ubijając.
  2. Pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i tylko lekko miksuj przez dosłownie 10 sekund.
Składniki na prażone jabłka:
  • 0,5 kg jabłek
  • 1/2 łyżeczki jabłek
Sposób przygotowania:
  1. Obierz jabłka i ścieraj je na tarce o grubych oczkach. Smaż jabłka na suchej patelni wraz z cynamonem aż jabłka pozbędą się nadmiaru soku. 
  2. Na podpieczony spód dodaj uprażone jabłka, posyp je cynamonem. Na jabłka dodaj beze, a na nią dodaj startą na tarce mniejszą część ciasta z lodówki. Upiecz ciasto przez ok. 40-45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu można posypać lekko cukrem pudrem.
Smacznego :)

You May Also Like

0 comments