Sernik malinowy na spodzie czekoladowym

by - marca 03, 2022

Pyszny sernik malinowy na spodzie czekoladowym o smaku brownie, pyszności. Ten sernik jest idealny na wykorzystanie malin w pyszny sposób. Ten sernik jest lekki, pyszny i malinowy. A do tego ten smak czekoladowy, naprawdę jest pyszny, polecam go!

Całkowity czas przygotowania: 9 godzin
Ilość porcji: tortownicę 26cm 

Składniki na spód:
  • 250g dowolnej czekolady 
  • 250g masła
  • 3 jajka 
  • 100 g cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
  1. Tortownicę (26 cm) natłuścić masłem, odstawić.
  2. Do naczynia garnka włożyć czekoladę. Dodać masło, podgrzać aż czekolada z masłem rozpuszczą się. 
  3. Do miski włożyć jajka i cukier, ubić. 
  4. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i ½ wcześniej przygotowanej masy czekoladowej, wymieszać. Dodać pozostałą masę czekoladową, ponownie wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy,  piec około 35 min (160°C). Aż do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić. 
Składniki na sernik:
  • 60 g masła 
  • 700 g twarogu sernikowego 
  • 1 łyżkę cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 30 g syropu malinowego 
  • 4 jajka 
  • 1 opakowanie budyniu
  • 250g malin 
Sposób przygotowania:
  1. Do miski dodać masło, twaróg, cukier waniliowy, cynamon, syrop malinowy oraz cukier trzcinowy wymieszać. Następnie dodawać stopniowo jajka, mieszać, aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodać budyń w proszku. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
  2. Zawartość naczynia miksującego przelać na wcześniej upieczony spód (ciasto czekoladowe), piec 15 min (180°C). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę. do 120°C i piec 90-95 min (120°C). Upieczone ciasto pozostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do całkowitego ostudzenia. Ostudzony sernik wstawić do lodówki na 5-6 godzin lub na całą noc. Przed podaniem położyć maliny oraz posypać cukrem pudrem.
Smacznego 😋

You May Also Like

0 comments