Fit muffinki z pomarańczą i awokado

by - marca 19, 2022

Puszyste, pyszne i bardzo proste muffinki z dodatkiem awokado oraz pomarańczy. Muffinki są wilgotne i bardzo soczyste. W przygotowaniu są bardzo proste. Na śniadanie, do szkoły czy pracy są idealne.  Naprawdę polecam:)

Całkowity czas przygotowania:
1 godzina 
Ilość porcji: 16 sztuk

Składniki: 
  • 2 awokado (200g)
  • 2 jajka 
  • 165g erytrytolu
  • 20g soku z pomarańczy
  • 270g mąki pszennej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli 
  • 100g napoju owsianego
  • Na lukier:
  • 100g erytrytolu
  • 20g soku z pomarańczy
  • skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania: 
  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  2. Do blendera włożyć awokado, rozdrobnić. 
  3. Do miski wbić jajka, dodać erytrytol, ubijać mikserem. 
  4. Dodać rozdrobnione awokado, sok z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, wymieszać.
  5. Dodać napój owsiany, wymieszać. 
  6. Ciasto przełożyć do 16 foremek na muffinki. 
  7. Piec ok. 20 min (180°C). Upieczone muffinki przełożyć na kratkę, odstawić do ostudzenia.
  8. Można przygotować lukier:
  9. Do blendera wsypać ksylitol, zmielić.
  10. Dodać sok z pomarańczy, wymieszać.
  11. Babeczki podawać udekorowane lukrem i posypane skórką otartą z pomarańczy.
Smacznego!  

You May Also Like

0 comments