Jogurtowy chleb

by - marca 12, 2022

To jest najlepszy i najpyszniejszy chleb domowy, który  jest naprawdę prosty do przygotowywania. Jest mięciutki i pięknie się kroi.  Chleb nie zawiera cukru, jajek, mleka ani oleju. 

Całkowity czas przygotowania: 3 godziny
Ilość porcji: 15 kromek 

Składniki
  • 250g wody 
  • 20g drożdży świeżych
  • 360g mąki orkiszowej
  • 155g mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 135g skyru 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka erytrytolu 
  • 2 łyżki octu jabłkowego
Sposób przygotowania: 
  1. Do garnka wlać wodę, dodać drożdże, podgrzewać, aż będzie letnie. 
  2. Do miski dodać mąkę orkiszową, mąkę żytnią, skyr, sól, erytrytol i ocet, wyrobić Ciasto. Dodać wodę z drożdżami. Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia na 1 godz. W tym czasie naczynie do zapiekania natłuścić olejem za pomocą pędzelka i oprószyć mąką, odstawić.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Delikatnie spłaszczyć i rozciągnąć, następnie zakładając brzegi ciasta do środka, uformować podłużny bochenek. 
  4. Umieścić łączeniem do dołu w przygotowanym naczyniu i naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. 
  5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Piec 70 min (230°C) na najniższej szynie piekarnika.  Ostrożnie wyjąć naczynie kamionkowe z chlebem, umieścić na żaroodpornej powierzchni. Po upieczeniu chleb pozostawić do ostygnięcia. Chleb jogurtowy podawać po ostudzeniu, pokrojony na kromki, z wybranymi dodatkami.
Smacznego 

You May Also Like

0 comments