Ciasto z brzoskwiniami

by - stycznia 09, 2022

Super proste i pyszne ciasto z brzoskwiniami! Możesz użyć jak i świeże lub te z puszki. Lub dodać całkiem inne owoce. To ciasto z brzoskwiniami jest idealne - zawsze wychodzi i jest niezwykle wilgotne i pyszne. Kruszonka dodaje ciastu jeszcze lepszy smak!

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 
Liczba porcji : tortownica 26cm

Składniki na ciasto z brzoskwiniami:
  • 320 g mąki pszennej
  • 200ml oleju 
  • 150g cukru/erytrytolu
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600g brzoskwiń/inne owoce 
Sposób przygotowania:
  1. Do miski dodaj cukier, jajka i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. 
  3. Brzoskwinie z puszki osusz z syropu umieszczając je na ręczniku papierowym.
  4. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż do tortownicy. Ułóż na to brzoskwinie. Teraz przygotuj kruszonke. 
Składniki na kruszonke:
  • 150g mąki
  • 100g masła
  • 50g cukru/erytrytolu
Sposób przygotowania:
  1. Do miski wsyp mąkę pszenną, cukier/erytrytol  oraz zimne masło. 
  2. Całość roztrzepaj palcami, aż powstanie kruszonka. 
  3. Kruszonke połuż na górze ciasta.
  4. Ciasto piecz w piekarniku (180 stopni (grzanie góra/dół). Ciasto piecz 45-50 minut, do suchego patyczka. 
  5. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z piekarnika. 
Smacznego :) 

You May Also Like

0 comments