Bajgle

by - stycznia 15, 2022

 


Bajgle to pyszne drożdżowe bułeczki które smakują obłędnie. Można je zjeść na słodko jak i na słono. Są bardzo mięciutkie i puszyste. Smak bajgli przypomina o rogalikach. Bajgle można przygotować jako standardowe oponki lub zawijane oponki. 

Całkowity czas przygotowania: 4 godziny     
Ilość porcji: 8 sztuk

Składniki na bajgle:
  • 500g mąki
  • 100 ml wody
  • 60 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 25g drożdży
  • 1 jajko
  • mleko
  • mak
Sposób przygotowania:
  1. Podgrzewamy mleko aż będzie letnie. Do letniego mleka dodajemy cukier oraz drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut. 
  2. Do miski dodajemy mąkę, wodę, sól oraz zaczyn. 
  3. Wyrabiamy ciasto tak aby nie było zbyt lepkie.
  4. Wyrobione ciasto przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 2 godziny. 
  5. Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski na obsypany mąką blat. Z ciasta formujemy wałek o długości około 30 cm. Dzielimy na 8 równych części. 
  6. Z każdej części formujemy kulę. 
  7. Bajgle standardowe oponki:
  8. Uformowaną kulkę rozciągamy dłonią i tworzymy wałek o długości około 30 cm. Wałek układamy w literę U. Następnie oba końce sklejamy ze sobą.
  9. Bajgle zawijane oponki:
  10. Uformowaną kulkę rozciągamy dłonią i tworzymy wałek o długości około 30 cm. Wałek układamy w literę U. Następnie przeplatamy ze sobą na zmianę dwa paski. Oba końce sklejamy ze sobą. 
  11. Uformowane bajgle układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ręcznikiem i odkładamy na kolejne 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
  12. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, funkcja góra-dół. 
  13. Wyrośnięte bajgle smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypujemy sezamem lub makiem. 
  14. Bajgle wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut. 
Smacznego 😋



You May Also Like

0 comments