Ciasto kruche z owocami

by - stycznia 06, 2022

 

Miękkie i delikatne kruche ciasto z truskawkami, posmarowane marmoladą, w środku ułożone truskawki, a na wierzchu kruszonka. Całośc bardzo pysznie smakuje a marmolada daje ciastu bardzo pyszny smak. Ciasto można także przygotować z malinami, jabłkami czy z rabarbarem. Polecam!

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 
Liczba porcji : Forma 21 x 25 cm 

Składniki na ciasto kruche: 
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70g erytrytolu lub cukru
  • 125g masła
  • 1 jajko 
  • 450 g truskawek/inne owoce
  • 3 łyżki marmolady
Sposób przygotowania:
  1. Foremkę 21x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
  2. Do miski dodać mąke pszenną, proszek do pieczenia, cukier/erytrytol oraz zimne masło. Całość roztrzeć rękoma aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i zagnieść ciasto na kulę. 
  3. Przełożyć do foremki i wlepić spód, podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na 20 min. W tym czasie można przygotować kruszonke. 
Składniki na kruszonke:
  • 150g mąki pszennej
  • 80g erytrytolu/cukru
  • 100g masła
  • 3 łyżeczki cukru waniljowego 
Sposób przygotowania:
  1. Do miski wsypać mąke pszenną, cukier/erytrytol, cukier waniljowy oraz zimne masło. 
  2. Całość roztrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. 
  3. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, i piec ciasto kruche przez 25 min. 
  4. Wyjąć ciasto i posmarować ciasto marmoladą, poukładać truskawki i posypać kruszonką. 
  5. Piec ponownie przez około 35 min (170 stopni C). Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem. 
Smacznego 😋

You May Also Like

0 comments