Fit rogaliki

by - stycznia 29, 2022


Przepis na proste fit rogaliki. Pyszne rogaliki orkiszowe bez cukru - idealne na przekąskę lub imprezę. Rogaliki są kruche, przepyszne i jednocześnie zdrowe – tym rogalikom nie da się odmówić. 

Całkowity czas przygotowania: 3 godziny
Ilość porcji : 32 rogaliki 

Składniki:
  • 500g maki orkiszowej 
  • 3 łyżki erytrytolu 
  • 250ml mleka 
  • 50g świeżych drożdży 
  • 2 jajka
  • 100g masła
  • krem czekoladowy bez cukru (ja mam z easis)
Sposób przygotowania:
  1. Zaczynamy od zaczynu: Podgrzewamy 50ml mleka i dodajemy mleko do miski. 
  2. Dodajemy świeże  rozdrobnione drożdże oraz erytrytol. 
  3. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce. 
  4. Następnie do dużej miski dodajemy wszystkie składniki na rogale i dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. 
  5. Zagniatamy i formujemy kulę. 
  6. Owijamy ciasto w czystą ścierkę, wsadzamy do miski i zalewamy zimną wodą (tak, żeby całe ciasto było przykryte) na 25 minut. 
  7. Po wyjęciu z wody wyrabiamy przez chwile ciasto i dzielimy na 4 części. Każdą część (nie za cienko!) rozwałkowujemy na 8 części i kroimy w trójkąty.
  8. Przy szerszym brzegu trójkąta nakładamy po 1 łyżeczce kremu czekoladowego. Zawijamy formując rogaliki.
  9. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy wszystkie rogaliki. Pieczemy rogaliki w 180 stopniach grzanie góra-dół przez 20-25 minut (do złotego koloru). 
Smacznego 😋


You May Also Like

0 comments