Ciasto czekoladowe al'a brownie

by - stycznia 22, 2022

Pyszne, a zarazem bardzo szybkie ciasto czekoladowe ala brownie. Smakuje bardzo podobnie jak brownie, ale to nadal inny smak. Jest miękkie, wilgotne i słodkie… a przede wszystkim bardzo czekoladowe. Te puszyste ciasto nadaje sie na każdą okazje. Nie wzlekaj tylko wypróbój, bo tego nie pożałujesz.

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina  

Ilość porcji: forma 20x24 cm 

Składniki: 

  • 90g masła 
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 3 jajka 
  • 320g cukru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 190g mąki 
  • 70g kakao 
  • 120 ml wody
Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę i masło włóż do rondelka i rozpuść. Kiedy czekolada z masłem się rozpuszczą, odstaw do ostygnięcia. 
  2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z solą na sztywną pianę. 
  3. Żółtka wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. 
  4. Mąkę i kakao wymieszaj ze sobą i dodaj do żółtek. 
  5. Dodaj ostudzoną czekoladę z masłem. Wymieszaj i dodaj wodę. 
  6. Dokładnie wymieszaj i na koniec dodaj ostrożnie ubite białka. 
  7. Formę 24x20 wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy i piecz w 180°C grzanie góra-dół przez 40 min.
  8. Kiedy ciasto się upiecze zostaw uchylone drzwiczki od piekarnika i zostaw ciasto na 10 min. Po czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. 

Smacznego 😋


You May Also Like

0 comments