Cynamonki

by - września 02, 2022

Kto lubi cynamonki? 
No chyba każdy! 
Te cynamonki można zjeść tak jak owsiankę lub jako ślimaczki! 
No i są idealne na wakacje! 
A czemu by nie!

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 
Ilość porcji: 20 

Składniki na cynamonki:
  • 110g masła 
  • 85g erytrytolu/cukru
  • 15g cynamonu
  • 255g mleka
  • 90ml oliwy z oliwek
  • 50g erytrytolu/cukru 
  • 50g drożdży świeżych
  • 430g mąki 
  • 1 szczypta soli
  • 1jajko 
Sposób przygotowania: 
  1. Do małego garnka dodać masło, erytrytol i cynamon, rozpuścić.
  2. Do innego garnuszka wlać mleko, dodać oliwę z oliwek, erytrytol i drożdże, podgrzewać. Przełóż do miski. Dodać mąkę i sól, wyrobić Ciasto. 
  3. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt (60 x 25 cm). 
  4. Na cieście równomiernie rozsmarować nadzienie cynamonowe.
  5. Za pomocą pędzelka posmarować nadzienie roztrzepanym jajkiem. Ostrożnie zwinąć rulon zaczynając od długiego boku. Rulon pokroić na 20 kawałków (szer. ok. 4 cm). Ślimaczki ułożyć na przygotowanych blaszce lub w kokilce. 
  6. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Piec 12-15 min (200°C). 
I gotowe :)

You May Also Like

0 comments