Babka zebra

by - września 21, 2022

 
Prosta, miękka i puszysta babka zebra. Babka smakuje obłędnie i jest lekka. Najlepiej smakuje od razu po wyciągnięciu z piekarnika (oczywiście po ostudzeniu). 

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji: Tortownicę 26 cm

Składniki: 
  • 5 jajek
  • 500 g cukru
  • 750 g mąki pszennej
  • 250 ml oleju
  • 250 ml wody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego 

Sposób przygotowania:
  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Na koniec dodaj cukier oraz żółtka. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz aromat waniliowy. Następnie dalej ubijając dodaj olej i wodę. 
  2. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej części dodaj kakao.
  3. Tortownicę (26cm) wyłóż papierem do pieczenia. 
  4. Wlej na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym. Piecz ciasto przez około godzinę w 180°C, do suchego patyczka.

Smacznego :)

You May Also Like

0 comments