Szarlotka z budyniem

by - września 16, 2022

Wyśmienita szarlotka z budyniem! 
PRZE-PY-SZNA!
I prosta! 
Dla  fanów jabłek i… nie tylko! 
Skradnie wasze serca! 

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 30 minut
Ilość porcji: forma 22 x 26 cm 

Składniki na ciasto kruche: 
  • 400g mąki pszennej
  • 120g cukru
  • 250g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka aromatu waniliowego 
  • 2 jajka
Sposób przygotowania:
  1. Do miski wsypujemy mąkę, jajka, cukier, aromat waniliowy, proszek do pieczenia oraz masło. Ciasto wyrabiamy dłońmi.
  2. Z ciasta formujemy kulę. Zawijamy ciasto w folię i umieszczamy w lodówce na godzinę.
Składniki na warstwę budyniu:
  • 75 g budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
  • 800 ml mleka 
  • 60g cukru
Sposób przygotowania:
  1. W trakcie chłodzenia ciasta gotujemy budyń.
  2. Do garnka wlewamy większość mleka i wsypujemy cukier, (około połowę szklanki mleka zostawiamy do rozdrobnienia proszku budyniowego). Ustawiamy średnią moc palnika i gotujemy mleko.
  3. Do szklanki wlewamy pozostałe mleko i wsypujemy proszek budyniowy. Mleko w szklance dokładnie mieszamy z proszkiem budyniowym i wlewamy do wrzącego się mleka w rondelku.
  4. Od razu zaczynamy mieszać całość łyżką do momentu aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika. Od razu przelewamy gotowy budyń do miski i przykrywamy folią spożywczą. Gotowy budyń odstawiamy na bok. 
Składniki na warstwę jabłek: 
  • 1,5 kg jabłek 
  • 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obieramy i trzemy na tarce, na grubych oczkach. Dodajemy cynamon i mieszamy całość. Przekładamy jabłka na patelnię (bez dodatku tłuszczu) i podsmażyć jabłka przez 5-10 minut.
  2. Przekładamy jabłka do miski.
  3. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Zdejmujemy folię a ciasto dzielimy na dwie części. Jedna może być trochę większa od drugiej. Mniejszą część zawijamy ponownie w folię i umieszczamy w zamrażalniku.
  4. Formę o wymiarach 22 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Większą część ciasta wypełniamy dno formy. Na ciasto wykładamy  jabłka.
  6. Na warstwę tartych jabłek wykładamy cały budyń. Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i od razu trzemy na tarce na warstwę budyniu. Ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Pieczemy ciasto w 180 stopniach (grzanie góra/dół) przez około 40-45 minut.
I gotowe :) 

You May Also Like

0 comments