Ciasto czekoladowe

by - czerwca 04, 2022

Pyszne, a zarazem bardzo szybkie ciasto czekoladowe. Ciasto jest miękkie, wilgotne i słodkie… a przede wszystkim bardzo czekoladowe. Te puszyste ciasto nadaje sie na każdą okazje. A fani czekolady będą zachwyceni. 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 30 minut

Ilość porcji: 12 

Składniki na ciasto: 
  • 3 jajka 
  • 200g cukru 
  • 500g mąki 
  • 420g mleka 
  • 90g oleju 
  • 45g kakao 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
  1. Do miski wsyp jajka oraz cukier, ubij wszystko razem na puszystą masę. 
  2. Dodaj resztę składników i wymieszaj ponownie. Ciasto przełóż do formy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz ciasto w 180°C przez około 45 minut, do suchego patyczka. 
Składniki na polewę: 
  • 100g cukru pudru
  • 180g czekolady
  • 50g wody 
Sposób przygotowania:
  1. Kiedy ciasto jest w piekarniku, można przygotować polewę. 
  2. Do garnka wlej wodę i dodaj czekoladę oraz cukier puder. 
  3. Mieszaj na średnim ogniu aż czekolada się rozpuści. 
  4. Odłóż do ostygnięcia.
  5. Kiedy ciasto ostygnie, można polać polewę.
Smacznego :) 

You May Also Like

0 comments