Fit tarta truskawkowa

by - czerwca 29, 2022

NAJLEPSZA TARTA TRUSKAWKOWA JAKĄ JADŁAM ! Super PROSTA! MAKSYMALNIE kremowo-truskawkowa! Z NAJSMACZNIEJSZYM kremem budyniowym! 

Całkowity czas przygotowania: 3 godziny 30 minut 
Ilość porcji: 12

Składniki na kruche ciasto:
  • 160g erytrytolu
  • 125g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 280g mąki orkiszowej jasnej
Sposób przygotowania:
  1. Do miski wsyp erytrytol dodaj masło i wymieszaj. 
  2. Dodaj żółtka, cukier waniliowy i sól, ubij wszystko razem. 
  3. Dodaj mąkę, wymieszaj ponownie. 
  4. Przełóż ciasto na blat, uformuj kulę. Owiń ciasto folią spożywczą, i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
Składniki na krem budyniowy:
  • 510g mleka 
  • 5 żółtek
  • 85g erytrytolu
  • 50g mąki orkiszowej jasnej
  • 15g skrobi ziemniaczanej 
Sposób przygotowania:
  1. Do garnka wlej mleko, dodaj żółtka, erytrytol, mąkę, skrobię i sól, podgrzej składniki aż powstanie krem i mieszaj raz na jakiś czas. Przełóż do miski.
  2. Przykryj folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu, odstaw do ostudzenia, a następnie do lodówki do momentu wyłożenia na spód tarty. W trakcie studzenia nie mieszaj kremu.
Składniki na dekoracje:
  • 400g truskawek
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C. 
  2. Formę do tarty natłuść masłem, i oprósz mąką, odstaw.
  3. Kruche ciasto rozwałkuj pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia. 
  4. Przełóż do przygotowanej formy, tak aby równomiernie przykryło jej dno i brzegi. 
  5. Ciasto ponakłówaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, a na wierzch ustaw niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.
  6. Piecz spód tarty przez 15 min (170°C). Ostrożnie zdejmij papier do pieczenia wraz z formą na wierzchu. Piecz spód tarty przez kolejne 15 minut (170°C) lub do momentu, aż spód tarty będzie złotobrązowy. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia. 
  7. W tym czasie pokrój truskawki na pół.
  8. Krem budyniowy przełóż na ostudzony spód tarty. Wierzch udekorój truskawkami, odstaw do lodówki na 1 godzinę.
Smacznego :)

You May Also Like

0 comments