Ekspresowa babka

by - maja 20, 2022

Prosta i szybka babka marmurkowa. Wystarczy tylko połączyć składniki i włożyć do piekarnika. Babka smakuje obłędnie i jest lekka. Najlepiej smakuje od razu po wyciągnięciu z piekarnika (oczywiście po ostudzeniu)

Całkowity czas przygotowania: 50 minut 
Ilość porcji: foremka na babkę 

Składniki:
  • 5 jajek 
  • 150g cukru
  • 125ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
  1. Mieszamy wszystkie składniki (prócz kakao) razem w misce. 
  2. Połowę ciasta wylewamy do foremki na babkę. Do reszty ciasta dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy i wykładamy łyżką na jasne ciasto. Pieczemy przez około 40 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C.
Smacznego ;)

You May Also Like

0 comments