Bardzo smaczne batoniki nadziane kremem frangipane. Najlepiej smakują świeże. Stanowią świetną przekąskę do herbaty czy kawy.
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 24 sztuki
Składniki na ciasto:
- 180g mąki pszennej
- 50g mąki migdałowej
- 110g masła
- 100g cukru pudru
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Do miski dodaj mąkę migdałową, mąkę pszenną oraz cukier puder.
- Dodaj teraz masło i zmiksuj wszystko razem.
- Pomału dodawaj jajko dalej miksując, i zrób z ciasta kule i włóż do woreczka.
- Włóż do zamrażarki na 10 minut.
Składniki na krem frangipane:
- 110g orzechów pistacjowych
- 110g mąki migdałowej
- 200g cukru
- 225g masła
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
- Zblenduj orzechy pistacjowe i dodaj je do miski.
- Dodaj teraz resztę składników aż do jednolitej konsystencji.
- Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm. Ostrożnie zdejmij górny kawałek papieru i umieść ciasto z dolnym kawałkiem papieru do pieczenia na blaszce do pieczenia.
- Wyciągnij spód prostokątną ramką do pieczenia ok. 25 x 32 cm i postaw ramkę do pieczenia. Usuń nadmiar ciasta.
- Piecz spód ciasta przez około 8-10 minut w 190 stopniach.
- Rozłóż krem frangipane na dnie i dobrze wygładź go szpatułką. Lekko rozprowadź masę po bokach ramki do pieczenia (ok. 1 cm). Frangipane trochę się stopi, jeśli dno nie zostanie całkowicie schłodzone, ale to nie ma znaczenia.
- Ciasto piecz przez około 15-20 minut, aż będzie lekko złocisty. Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia i ostrożnie wyjmij ramkę do pieczenia.
Składniki na dekoracje:
- 2 łyżki orzechów pistacjowych
- 50g białej czekolady
- 100g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
- Gdy ciasto całkowicie ostygnie, włóż je do zamrażarki.
- Rozpuść białą i mleczną czekoladę oddzielnie w kąpieli wodnej i udekorój batoniki.
- Na koniec posyp ciasto odrobiną posiekanych pistacji.
- Ponownie włóż ciasto do zamrażarki na 5 minut, aż czekolada zastygnie.
- Pokrój ciasto na kawałki.
Smacznego ;)
0 comments