Batoniki z kremem frangipane

by - maja 14, 2022

Bardzo smaczne batoniki nadziane kremem frangipane. Najlepiej smakują świeże. Stanowią świetną przekąskę do herbaty czy kawy. 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 24 sztuki 

Składniki na ciasto
  • 180g mąki pszennej
  • 50g mąki migdałowej
  • 110g masła 
  • 100g cukru pudru
  • 1 jajko 
Sposób przygotowania:
  1. Do miski dodaj mąkę migdałową, mąkę pszenną oraz cukier puder. 
  2. Dodaj teraz masło i zmiksuj wszystko razem.
  3. Pomału dodawaj jajko dalej miksując, i zrób z ciasta kule i włóż do woreczka.
  4. Włóż do zamrażarki na 10 minut.
Składniki na krem frangipane
  • 110g orzechów pistacjowych
  • 110g mąki migdałowej 
  • 200g cukru 
  • 225g masła 
  • 2 jajka 
Sposób przygotowania:
  1. Zblenduj orzechy pistacjowe i dodaj je do miski.
  2. Dodaj teraz resztę składników aż do jednolitej konsystencji. 
  3. Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość ok.  3 mm.  Ostrożnie zdejmij górny kawałek papieru i umieść ciasto z dolnym kawałkiem papieru do pieczenia na blaszce do pieczenia.
  4. Wyciągnij spód prostokątną ramką do pieczenia ok.  25 x 32 cm i postaw ramkę do pieczenia.  Usuń nadmiar ciasta.
  5. Piecz spód ciasta przez  około  8-10 minut w 190 stopniach.
  6. Rozłóż krem frangipane na dnie i dobrze wygładź go szpatułką.  Lekko rozprowadź masę po bokach ramki do pieczenia (ok. 1 cm).  Frangipane trochę się stopi, jeśli dno nie zostanie całkowicie schłodzone, ale to nie ma znaczenia.
  7. Ciasto piecz przez około 15-20 minut, aż będzie lekko złocisty.  Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia i ostrożnie wyjmij ramkę do pieczenia. 
Składniki na dekoracje
  • 2 łyżki orzechów pistacjowych
  • 50g białej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady 
Sposób przygotowania:

  1. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, włóż je do zamrażarki.
  2. Rozpuść białą i mleczną czekoladę oddzielnie w kąpieli wodnej i udekorój batoniki. 
  3. Na koniec posyp ciasto odrobiną posiekanych pistacji.
  4. Ponownie włóż ciasto do zamrażarki na 5 minut, aż czekolada zastygnie.
  5. Pokrój ciasto na kawałki.
Smacznego ;)




You May Also Like

0 comments