Sernik królweski

by - kwietnia 26, 2022

Najlepszy przepis na przepyszny sernik królewski. Sernik składa się z dwóch warstw ciasta kruchego, jedna warstwa na dole a druga na wierzchu oraz z masy serowej. Te połączenie jest naprawdę przepyszne. To jest święte ciasto na każdą okazję. 

Całkowity czas przygotowania: 4 godzin i 30 minut
Ilość porcji: forma 30x24 cm 

Składniki na kruche ciasto: 

  • 160g cukru pudru 
  • 360g mąki 
  • 250g masła 
  • 1 jajko 
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 30g kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania: 
  1. Do miski dodać cukier puder, mąkę, masło, jajko, jogurt naturalny, kakao, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć na arkusz folii spożywczej, zawinąć i ostrożnie rozpłaszczyć dłońmi na grubość 3-4 cm, odstawić do zamrażarki na 2 godziny. 
  2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C. Formę (30 x 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Ciasto wyjąć z zamrażarki, następnie  przełożyć większość ciasta do przygotowanej wcześniej formy, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni i delikatnie docisnąć dłońmi, odstawić.
  3. Resztę ciasta włożyć do lodówki.
Składniki na masę serową: 
  • 5 jajek 
  • 250g cukru 
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1kg twarogu
  • 200g masła 
  • 1 opakowanie budyniu (w proszku) 
Sposób przygotowania:
  1. Jajka - oddzielić białka od żółtek.
  2. Ubijać białka. Pianę z białek odstawić do lodówki.
  3. Do miski włożyć żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, masło i budyń, zmiksować. Masę serową dodać ostrożnie do naczynia, w którym znajduje się ubita wcześniej piana z białek, wymieszać delikatnie, następnie przelać na przygotowany spód ciasta. Masę serową pokryć wcześniej zostawionym ciastem.
  4. Piec 60-65 min (170°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Sernik pozostawić w uchylonym piekarniku aż ostygnie.
Smacznego ;) 

You May Also Like

0 comments