Fit wielkanocna babka z cukinii

by - kwietnia 12, 2022

Bardzo puszysta i mięciutka babka, która swoją delikatność zawdzięcza cukinii. Cukinia, podobnie jak w cieście marchewkowym, zupełnie nie jest wyczuwalna w smaku, a nadaje masie ładnego koloru. Babka nie zawiera oleju, cukru ani majonezu. Mam nadzieję, że ta babka wam zasmakuje i znajdzie się na Waszych, wielkanocnych stołach :) 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 
Ilość porcji: foremka na babkę 

Składniki: 
  • 1 cukinia 
  • 150g masła 
  • 250g erytrytol
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka 
  • 300g mąki orkiszowej
  • 1 szczypta soli 
  • 2 łyżeczki sody/proszku do pieczenia
  • 200g cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki wody 
Sposób przygotowania: 
  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. 
  2. Cukinię umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce. 
  3. Do garnka włożyć masło, erytrytol, cukier waniliowy i  cynamon. Mieszać w garnku, aż masło się rozpuści. 
  4. Do miski dodać zawartość garnka oraz jajka. Mieszać aż do połączenia się składników.
  5. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać startą cukinię. Mieszać ciasto aż do połączenia się składników.
  6. Formę babkową natłuścić masłem.
  7. Do formy nałożyć ciasto i piec przez około 45 minut na środkowym poziomie piekarnika. Patyczkiem sprawdzić, czy jest dobrze upieczona, w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika i studzić w formie 10 minut. Potem wyłożyć na kratkę do ciast i zupełnie ostudzić.
  8. Z cukru pudru i wody, wymieszać lukier. Ostudzoną babkę posmarować lukrem.
Smacznego;)

You May Also Like

0 comments