Fit chałka z kruszonką

by - kwietnia 30, 2022

Domowa, ciepła chałka w wersji fit... Wykonanie jest naprawdę bardzo proste a smak jest znakomity. Wilgotna chałka z kruszonką, i to wszystko bez cukru? Tak, chałka nie zawiera cukru a smakuje jak z piekarni.  Chcecie ją upiec, oj chcecie, a najlepiej jeszcze dziś! 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 30 minut

Ilość porcji: 2 sztuki 

Składniki na kruszonkę: 

  • 35g mąki orkiszowej
  • 20g erytrytolu 
  • 25g miękkie masła

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, erytrytol oraz miękkie masło, wymieszać aż powstanie kruszonka. 
  2. Przełożyć do lodówki

Składniki na chałkę

  • 3 jajka 
  • 95g masła 
  • 60g syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50g drożdży
  • 160 ml mleka
  • 500g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania: 
  1. Do dużego garnka wbić 2 jajka, masło, syrop klonowy, cukier waniliowy, drożdże i mleko, podgrzewać. 
  2. Do miski dodać zawartość garnka, mąkę i sól, wyrobić Ciasto. Pozostawić w naczyniu do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 2 części. Z każdej części uformować trzy równe wałeczki, następnie zapleść z nich warkocz. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę. Odstawić chałki do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
  4. Chałki posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypać kruszonką, piec 20-25 min (180°C) lub do momentu, aż będą złotobrązowe. 
Smacznego ;) 

You May Also Like

0 comments