Babka cytrynowa

by - kwietnia 05, 2022


Babka cytrynowa jest wilgotna i puszysta. Ta babka idealnie pasuje na Wielkanoc. Jest bardzo pyszna i prosta w wykonaniu. Babkę przygotujesz w zaledwie kilka minut. 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: foremka 22 cm

Składniki:

  • 150g masła
  • 2 jajka
  • 250g  cukru
  • Śmietanka kremówka 35%
  • 50 ml soku z cytryny
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200g cukru waniliowego
  • 2 i 1/2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
  1. Zmiksuj masło, jajka oraz cukier na gładką masę. 
  2. Dodaj śmietankę i sok z cytryny, ponownie zmiksuj.
  3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. 
  4. Ciasto przełóż do foremki i piecz przez około 45 minut w 180 stopniach. 
  5. Cukier puder wymieszaj z wodą i polej lukier na ostudzone ciasto. 
Smacznego :)

You May Also Like

0 comments