Tradycyjna szarlotka

by - marca 12, 2024

Samepysznosci.pl - Oliwia Gzela
Wyśmienita szarlotka tym razem tradycyjna! 
PRZE-PY-SZNA!
A taka prosta! 
Dla fanów jabłek  i… nie tylko! 
Skradnie wasze serca!

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 30 minut 
Ilość porcji: Forma 30 cm 

Składniki na ciasto kruche: 
  • 150 g cukru pudru
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego 
  • 350 g masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki wody
  • Bułka tarta do posypania formy 
Sposób przygotowania:
  1. Do miski wsyp cukier puder, mąkę, aromat waniliowy, masło, żółtka oraz wodę, wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Następnie zagnieć całe ciasto i uformuj kulę. 
  3. ⅓ ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok. 20 minut. 
  4. Formę 30 cm wysmaruj masłem oraz posyp bułką tartą.
  5. Do przygotowanej formy przełóż do pozostałe ciasto i wylep równomiernie.
  6. Formę z ciastem odstaw do lodówki na czas przygotowywania nadzienia. 
Składniki na nadzienie:
  • 650 g jabłek 
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Dodaj cynamon, cukier oraz cukier waniliowy, wymieszaj całość. 
  2. Wcześniej przygotowany spód ciasta wyciągnij z lodówki. Wyłóż nadzienie. 
  3. Mniejszą część ciasta wyjmij z zamrażalnika i od razu zetrzyj na tarce (na grubych oczkach) na warstwę jabłek. 
  4. Tak przygotowaną szarlotkę piecz w 180 stopniach (grzanie góra/dół) przez około 50 minut. 
  5. W tym czasie polecam przygotować lukier. 
Składniki na lukier:
  • Cukier puder
  • Woda 
  • Aromat karmelowy
Sposób przygotowania:
  1. Składniki na lukier dokładnie wymieszaj aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. 
  2. Gotowy lukier polej na ostygniętą szarlotkę. 
I gotowe :) 

Smacznego!


Jeśli podobał ci się przepis koniecznie daj mi znać! 

Napisz komentarz i zostaw obserwacje na blogu! Będzie mi bardzo miło :)

Koniecznie sprawdź mojego Instagrama, Facebooka oraz inne same pyszności na blogu, ściskam mocno, Oliwia. 🩷

You May Also Like

0 comments