Szarlotka bez jajek

by - lutego 10, 2023

Pyszne, ciasto bez jajek. Domowa szarlotka z kruszonką. I to wszystko bez jajek i bez siedzenia długich godzin w kuchni! Banalnie prosty przepis! 

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 30 minut 
Ilość porcji: tortownica 26 cm 

Składniki: 
  • 600g mąki pszennej
  • 200g cukru 
  • 20g cukru waniliowego
  • 400g masła miękkiego
  • 10g proszku do pieczenia
  • 3kg jabłek 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru 
Sposób przygotowania
  1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz masło. Ciasto wyrabiamy dłońmi. 
  2. Z ciasta formujemy kulę. Zawijamy ciasto w folię i umieszczamy w lodówce na godzinę.
  3. Jabłka obieramy i trzemy na tarce, na grubych oczkach. Dodajemy cynamon i cukier, mieszamy całość. Przekładamy jabłka na patelnię (bez dodatku tłuszczu) i podsmażyć jabłka przez 5-10 minut. 
  4. Przekładamy jabłka do miski. 
  5. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Zdejmujemy folię a ciasto dzielimy na dwie części. Jedna może być trochę większa od drugiej. Mniejszą część zawijamy ponownie w folię i umieszczamy w zamrażalniku.
  6. Większą część ciasta wypełniamy dno formy. Na ciasto wykładamy jabłka. 
  7. Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i od razu trzemy na tarce na warstwę z jabłkami. Ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Pieczemy ciasto w 180 stopniach (grzanie góra/dół) przez około 40-45 minut. 
Smacznego ;) 

You May Also Like

0 comments