Fit ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

by - lipca 21, 2022

Jeden kawałek to tylko 133 kcal! 
Super MIĘKKIE, PUSZYSTE, idealne! 
Letnie.... 
NAJPYSZNIEJSZE ciasto drożdżowe!

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 45 minut 
Ilość porcji: Tortownicę 26cm 

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 100 ml mleka migdałowego
  • 2 jajka 
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 100g erytrytolu 
  • 1 szczypta soli 
  • 50g drożdży 
Sposób przygotowania: 
  1. Podgrzewamy mleko i dodajemy drożdże. Przekładamy do miski. 
  2. Dodajemy resztę składników i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. 
Składniki na krem:
  • 2 budynie śmietankowe (w proszku) bez cukru 
  • 750ml mleka migdałowego
  • 4 łyżki erytrytolu
Sposób przygotowania:
  1. 500ml mleka migdałowego wlewamy do garnka i dodajemy erytrytol, zagotowujemy. Resztę mleka migdałowego wlewamy do miski. 
  2. Dodajemy budynie i mieszamy. Kiedy mleko się zagotuje dodajemy zawartość miski. Mieszamy do budyniowej konsystencji. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Składniki na kruszonkę: 
  • 250g mąki orkiszowej jasnej
  • 150g erytrytolu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 50g masła 
  • 400g owoców mrożonych 
Sposób przygotowania:
  1. Do miski dodajemy masło, wsypujemy mąkę, erytrytol, cukier oraz cukier waniliowy. Mieszamy aż powstanie kruszonka. 
  2. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i kładziemy na to krem, a następnie mrożone owoce i kruszonka. 
  3. Pieczemy w 180°C przez około 45 minut. 
Smacznego ;)

You May Also Like

0 comments